Dijalog Kosova i Srbije “uživo“

Posted on

U jedinstvenoj debati koju organizuju Internews Kosovo i BIRN, šefica pregovaračkog tima Kosova Edita Tahiri i bivši glavni pregovarač Srbije Borislav Stefanović pristali su da pred kamerama govore o dogovorima postignutim tokom pregovora vođenih pod posredstvom Evropske unije.

Dvoje političara prvi put razgovaraju bez posredstva glavnog pregovarača EU Roberta Kupera i prisećaju se najtežih trenutaka osamnaestomesečnih pregovora.

Debata će ove nedelje biti emitovana u ponedeljak, 3. decembra na TV21 na Kosovu, i u četvrtak, 6.decembra u 21h na B92 INFO.

U prvoj seriji regionalnih i televizijskih debata pod nazivom ‘Tema’, Tahiri i Stefanović govore o izazovima koje su imali u procesu postizanja sedam sporazuma i problemima sa kojima su se suočili u procesu implementacije ovih sporazuma na terenu.

Od marta 2011. pod pokroviteljstvom Evropske unije održava se tehnički dijalog između Kosova i Srbije koji za cilj ima normalizaciju odnosa dve strane. Do sada su postignuti sporazumi o slobodi trgovine, međusobnom priznavanju fakultetskih diploma, predstavljanju Kosova na regionalnim skupovima i o slobodi kretanja koja obuhvata i dogovor o integrisanom upravljanju prelazima.

Tokom razgovora uživo između Prištine i Beograda ova dva izaslanika ušla su u polemiku oko toga šta je tačno dogovoreno, naročito kada je u pitanju dogovor o integrisanom upravljanju granicama koji su dve strane postigle 2. decembra, 2011. godine.

Kada je u pitanju ova tema, bivši šef pregovaračkog tima Srbije Borko Stefanović insistira na tome da su Beogradu date garancije da neki od postignutih dogovora nisu primenljivi na severu Kosova.

“Dogovorili smo se da EULEX ima izvršnu ulogu u Jarinju i Brnjaku”, rekao je Stefanović insistirajući da, ako to nije tako na severu, onda, što se Srbije tiče, “neće biti nikakvog dogovora”.

S druge strane, pregovarač Edita Tahiri rekla je Stefanoviću da je on pogrešno informisao svoju skupštinu nakon što je postignut dogovor o tehničkom protokolu.

Ova epizoda je prva u nizu od nekoliko regionalnih debata između Kosova i Srbije koje će biti emitovane i na Kosovu i u Srbiji a koje imaju za cilj da demistkfikuju pregovarački proces i otvore u javnosti razgovor o temama važnim za obe strane.